Главная » Дошколята от 3 до 7 лет » Питание » Питание дошкольника » Найважливіші продукти для правильного харчування дитини

Найважливіші продукти для правильного харчування дитини

Дитяче ожиріння - це явище, яке тривожно поширюється у всьому світі і, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, основні причини криються у вживанні нездорової їжі та солодких напоїв. До цих факторів ризику також приєднується малорухливий спосіб життя зі статичними заняттями в приміщенні, а також постійним контактом з пристроями, серфінгом в Інтернеті або іграми у гаджетах з раннього віку. Ризики для здоров'я дітей дуже високі і варіюються від ожиріння до підвищення рівня цукру в крові і розвитку метаболічних захворювань.

Найкращий спосіб підтримати дитину у різні фази її зростання та розвитку, налагодити правильне дієтичне харчування. Насправді дієта не обов'язково є синонімом втрати ваги, це просто дієта, що багата поживними речовинами і допомагає вам жити краще.

Коли ваша дитина тільки народилася, вибрати, як її годувати, просто: зазвичай вашого молока достатньо. Це їжа, багата поживними речовинами, вітамінами і елементами, що сприяють розвитку імунної системи. До двох років у раціон малюка вводиться різноманітний прикорм. Проте краще не навантажувати його організм жирами і складними для травлення продуктами. Спробуйте біле м'ясо і суп на курячому бульйоні, багато фруктів і овочів, як свіжих, так і приготованих. Тримайте дитину подалі від упакованих закусок і солодощів. Цей етап її життя насправді дуже важливий для формування смаку, який буде носити з собою навіть в дорослому віці, і було б непогано донести думку, що «здорова їжа - це добре».

Проте, що стосується формування звичок, вибирайте цільнозернові продукти замість традиційних. І уникайте вівсяних пластівців з цукровою або шоколадною глазур'ю. Краще натуральні і в поєднанні зі зневодненими фруктами. Витратьте трохи більше часу на дослідження їжі у супермаркеті, щоб знайти найсвіжішу та найкориснішу. Багато акційних пропозицій на корисну їжу на сайті.

Говорячи про найважливіші продукти рослинного тваринного походження, які повинні бути присутніми у харчуванні дітей у віці від 6 років, ми мождемо наголосити на практичних порадах для матерів і батьків від лікарів та дієтологів.

Зернові для функціонування ШКТ

«Злаки і їх похідні містять велику кількість вітамінів і білків, які, незважаючи на низьку якість, в поєднанні з бобовими, можуть дати білкову суміш, що має біологічну цінність, рівну тваринним білкам. Так, макарони і рис, наприклад, в супроводі бобових, складають одне блюдо, багате білками і вуглеводами, тому при поначі їх на стіл не потрібно готувати другу страву. Краще часто використовувати цільнозернові продукти, оскільки вони багаті натуральної клітковиною, яка підтримує функціональність шлунково-кишкової системи.

Фрукти та овочі - основні союзники здоров'я

Фрукти і овочі - дуже важливе джерело клітковини, бета-каротину (присутній в моркві, перці, помідорах, абрикосах, динях), вітаміну С (присутній у цитрусових, полуниці, ківі, помідорах, перці), інших вітамінів і мінералів (особливо важливий калій). Слід також підкреслити важливий вміст антиоксидантів, які мають захисну дію проти вільних радикалів і, отже, проти старіння клітин. Продукти цієї групи, завдяки їх великій різноманітності, мають найширший вибір в будь-який час року, тому не важко приготувати улюблені страви ваших дітей, завжди використовуючи сезонні фрукти і овочі. Тому що вони забезпечують тіло поживними речовинами і захистом, який потрібен імунітету.

Бобові - найкраща якість овочевих білків

Серед рослинних продуктів бобові є найбагатшими білками найкращої якості. Їх можна їсти свіжими або сушеними: свіжі мають більш високий вміст води, від 60% до 90% від загальної кількості. Ці рослинні продукти також є гарним джерелом вуглеводів, вітамінів групи В і мінеральних солей, а також містять клітковину, яка підтримує функцію кишечника.

Продукти тваринного походження

Їжа тваринного походження містить білки високої біологічної цінності, мінерали (наприклад, залізо, цинк і магній), вітаміни (B6, B12, D) і незамінні жирні кислоти (Omega 3).


Молочні продукти, необхідні для росту тіла

Молочні продукти, в тому числі молоко і його похідні (сири, масло і йогурт), містять в різних кількостях залежно від споживаного продукту білки, жирні кислоти, вітаміни групи B, A, D, кальцій та інші мінерали, такі як фосфор, натрій, калій. Всі ці речовини незамінні на етапі зростання і розвитку нашого організму.

Яйця: цінність для імунної системи та пам'яті

Курячі яйця - джерело поживних речовин, адже їх жовток багатий омега-3, омега-6, вітамінами групи B і D, а також мінеральними солями, такими як залізо, фосфор і кальцій. Всі ці елементи зміцнюють імунну систему, здоров'я кісток, пам'ять і концентрацію. На додаток до цих речовин яєчний білок також містить білки з високою біологічною цінністю і нульовим вмістом жиру.

Риба: значення йоду в харчуванні дітей

Риба особливо багата йодом, фосфором, фтором, вітамінами A, D і Омега-3 (особливо в блакитний рибі: тунець, скумбрія, сардини, анчоуси) і благородними білками, при цьому в ній немає вуглеводів. Омега-3 дуже корисні, оскільки вони покращують кров'яний тиск, рівень холестерину і зір. Крім того, йод є основним мінералом для функціонування щитовидної залози, він забезпечує гарний ріст і правильний розвиток нервової системи. Фтор важливий для розвитку кісток і зубів, фосфор - для розумової зосередженості, а вітамін А - для очей, шкіри і зростання.

Нарешті, вітамін D, що міститься в рибі, допомагає засвоєнню кальцію і фосфору, які є мінералами, необхідними для розвитку кісток і зубів. Крім того, риба є ідеальною їжею в дитячому раціоні, оскільки вона нежирна, її легко пережовувати і перетравлювати.

Біле м'ясо допомагає зростанню мя'зів

М'ясо ділиться на дві великі родини: біле і червоне. Важливо розрізняти їх, щоб розуміти їх характеристики і правильне чергування з метою повноцінного харчування дітей. Біле м'ясо називається так, тому що воно походить від домашніх тварин, в той час як червоне м'ясо отримують від забійних тварин, таких як вівці, велика рогата худоба, свині і кози. Існує третій вид м'яса, він менше використовується в повсякденній кулінарії, це - чорне м'ясо, отримане з дичини, тобто оленя, кабана та птиці.

До складу білого м'яса входять не тільки кролик, курка і індичка, але також телятина, козеня і баранина (молоді тварини, які в дорослому віці вважаються належними до червоного м'яса). Цей вид м'яса набагато піснеший, ніж власне червоне м'ясо, тому що в ньому більш низький вміст жиру (у птиці жири містяться в шкірі, яку вам просто потрібно видалити). Біле м'ясо легко пережовувати, воно легко засвоюється, а при простому приготуванні низькокалорійне. Крім того, воно багато благородними білками, вітамінами і мінеральними солями, що робить його необхідним для підтримання тонусу нашої м'язової тканини. За всіма цими характеристиками біле м'ясо є здоровим і важливим продуктом харчування дітей і дорослих.

З іншого боку, червоне м'ясо має гарний вміст заліза, з іншого боку має високу кількість жирів, що в кінцевому підсумку може збільшити ризик захворювань серця, печінки і нирок.

Дотримуйтесь разом з дитиною дієти, займайтеся спортом, поважайте своє тіло. А ви вживаєте всі продукти, рекомендовані лікарями та дієтологами?

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «Найважливіші продукти для правильного харчування дитини» на Форуме

админ
26.05.2021  2708 харчування дитини, питание ребенка

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...