Главная » Школьники от 7 лет » Психология, воспитание, учеба » Учеба в школе » 11 дитячих ігор, які навчають дітей програмування

11 дитячих ігор, які навчають дітей програмування

12 дитячих ігор, які навчають дітей програмування

Програмування зараз дуже популярно. По всьому світу 36 мільйонів дітей беруть участь у заходах руху «Час програмування». Мета цих заходів — допомогти дітям стати активними, а не пасивними користувачами технологій, а також отримати знання, які в майбутньому можуть допомогти влаштуватися на хорошу роботу в нашому все більш і більш технічному світі. 

Навіть якщо ваші діти не хочуть в майбутньому заробляти на життя програмуванням, базове розуміння принципів програмування розвиває мислення і, в подальшому, дитина краще справляється з вирішенням виникаючих завдань. Білл Гейтс колись сказав: «Якщо ви вчіться створювати програми, це розвиває розум, допомагає вам краще мислити і створює образ сприйняття речей. В цілому, я думаю, що людині це буде корисно незалежно від сфери його діяльності». 

Такі платформи, як Scratch і Alice дозволяють дітям (і дорослим) створювати власні ігри і анімації, використовуючи спрощені методи програмування. Проте не всім дітям це цікаво. І ось для таких дітей існує безліч ігор, які навчають базовим принципам програмування у веселій і доступній формі. 

Ми відібрали кілька доступних варіантів, включаючи деякі ігри, які досі знаходяться в розробці, тому вам не доведеться їх гарячково шукати. Ці ігри доступні на різних платформах — iOS, Android, PC, Mac, є навіть настільні ігри — при цьому багато хто з них, і це величезний плюс, поширюються безкоштовно. 

Robot Turtles

Для кого: 3-8 років
Платформа: настільна гра
Більше інформації: веб-сайт гри Robot Turtles, Kickstarter
Експертна думка: «Почніть вчитися якомога раніше! Це приголомшливо! Майбутнє тепер виглядає набагато більш надихаючим» — Джон Леджер, голова правління, T-Mobile

Ця настільна гра, яка навчає дітей програмування, в минулому році зібрала на Kickstarter $600000. При тому, що спочатку потрібно фінансування в $25000.

Гра виявилася затребуваною. І це не дивно, адже Robot Turtles навчає основам програмування через картки-інструкції, якими керується проходження черепашок через лабіринт. Початкові 25000 копій гри були розпродані в одну мить. Діти повинні використовувати обмежений синтаксис, послідовність команд, а також проводити налагодження при здійсненні помилки. Творець гри, Ден Шапіро, каже, що розуміння, як грати, з'являється за кілька секунд.

«Я дуже вірю в те, що програмування — це суперсила, яку ви можете запропонувати своїм дітям. Це шлях до того, що вони не залишаться в стороні від інновацій майбутнього», сказав Шапіро в інтерв'ю TechCrunch.

Гра Robot Turtles була нещодавно придбана компанією з випуску та продажу ігор Thіnkfun і вже в цьому місяці стала доступна для масового ринку.

Scratch

  • Вік: від 10 років
  • Реалізація: ПК, Мас, Android, iOS
  • Можливості: Scratch дозволяє дітям (і дорослим) створювати власні ігри і анімації, використовуючи спрощені методи програмування. Однак, це середовище програмування досить складне для маленьких діток, адже для успішної роботи в Scratch треба знати, що таке від'ємні числа, десяткові дроби і координатна площина. Для тих, малюків, які ще не знайомі з цими математичними поняттями існує велика кількість інших логічних ігор, які дозволяють відкрити двері в світ програмування.

Scratch - навчання дітей программуванню. Програмне середовище

Codemancer

Для кого: 9-14 років
Платформа: ПК, Mac, iOS, Android
Ціна: $20
Більше інформації: веб-сайт Important Little Games, Kickstarter
Експертна думка: «Гра в жанрі «фентезі» з головною героїнею, яка вчить дітей (і дорослих!) програмування? Мені подобається все в цій грі!» — Лоурен Скотт, веб-розробник і молодший інструктор, Dev Bootcamp



Розробники Codemancer сподіваються, що після випуску, який запланований на літо наступного року, грі допоможе виділитися її цікавий сюжет і героїня. 

Після запуску цього успішного проекту Kickstarter гравці будуть використовувати чарівні руни для управління діями, допомагаючи героїні Аврорі врятувати життя її батька. Творець Роберт Локхарт сподівається, що доступність гри зруйнує всі бар'єри, які перешкоджають розумінню програмування дітьми.

«Мова гри Codemancer дуже доступний, каже Локхарт на своїй сторінці Kickstarter, «проте його також легко переводити на різні мови програмування. Програми стають більш складними, коли ми впроваджуємо такі поняття програмування, як змінні, умови та функції».

Machineers

Для кого: 8-14 років
Платформа: ПК, Mac (версія для iPad в розробці)
Ціна: Безкоштовна демо-версія
Більше інформації: веб-сайт гри Machineers
Експертна думка: «Здається, що гра Machineers буде кращим прикладом навчальної гри» — Пол Хайс, програміст і розробник ігор

Гра Machineers — це гра в стилі adventure, в якій користувачі мають справу зі зламаними пристроями. Гравці повинні полагодити пристрій, використовуючи принципи програмування і інтерфейс drag-and-drop.

Енріке Лоде, член команди Danish Lohika Games, розробників Machineers, вирішив випустити цю головоломку-пригода після того, як одна дитина-тестувальник поскаржився, що всі розвиваючі ігри схожі на «броколі в шоколаді».

«Ця гра — підготовка до подальшого навчання», сказав Лоде в інтерв'ю Indie Statik. «У грі відсутня яка-небудь математика і код, тому діти не зможуть навчитися програмувати. Однак гра розвиває логічне мислення і те, що називається процесуальною грамотністю — вміння читати і писати процеси».

Поки що гра знаходиться в розробці демо-версії Machineers для ПК і Mac можна завантажити безкоштовно. Lohika Games планує запустити повноцінну гру для iPad.


Bee-Bot

Для кого: 4-7 років
Платформа: iOS
Ціна: Безкоштовно
Більше інформації: iTunes
Експертна думка: «Не звертайте уваги на сам пристрій, просто пробуйте і помиляйтеся, висувайте гіпотези, перевіряйте, тестуйте і домагайтеся успіху» — Доги Пітерсон, сесійна викладач, факультет навчання, Віндзорський університет, Канада

Розробник навчальних ігор TSS створив BeeBot для того, щоб допомогти дітям розібратися з об'єктною мовою програмування і послідовністю команд в програмуванні. Просте і доступне додаток має 12 рівнів, обмежених за часом виконання, які являють собою лабіринти з постійним підвищенням рівня складності.

Для дітей старше 7 років існує додатковий додаток під назвою BeeBot Pyramid. Воно поширюється за ціною $0,99. 

Lightbot и Lightbot Jr.

  • Вік: від 4 до 8 років (Lightbot Jr.), з 9 років (Lightbot)
  • Реалізація: Web-браузери, iOS, Android
  • Можливості: гра-головоломка від канадця Дені Ярославського, що навчає плануванню, тестуванню, відлагодженню, процедурам та циклам. Суть у тому, щоб підсвітити плитки на трьохвимірній решітці, зібравши для робота-виконавця алгоритм із команд.

Kodable

  •  Вік: від 5 до 8 років
  • Реалізація: iOS
  • Можливості: в цій грі-лабіринті викладаються основи програмування для дітей (умови, функції, цикли та відлагодження), що навіть не вміють читати. Відверте захоплення у малюків викликають яскраві та кумедні герої.

Kodable

Robozzle

  • Вік: з 6 років
  • Реалізація: Web-браузер, iOS, Android, Windows phone
  • Можливості: розробники позиціонують свій продукт як соціальну гру-головоломку, тоді як експерти одностайні в думці, що це досить захоплюючий метод подачі азів програмування для дітей у формі гри. Задача гравця – провести лабіринтами робота за рахунок використання команд, причому на деяких рівнях завдання змушують замислитися навіть дорослих, солідних програмерів.

Robozzle

Cargo-Bot

  • Вік: з 5 років
  • Реалізація: iOS
  • Можливості: співзасновник Google Teacher Academy Майкл Лоуренс прищепив двом своїм чадам любов до програмування саме з допомогою цієї розробки. Завдання для гравця полягає в переміщенні коробок по заводу із використанням рухомого крану, що передбачає засвоєння в ході гри таких понять, як цикли, процедури та відлагодження.

Cargo-Bot

SpaceChem

  • Вік: з 10 років
  • Реалізація: ПК, Mac, Linux, iOS, Android
  • Можливості: це не лише гра, що пояснює смисл виконання заявок, переходів, циклів та підпрограм. Додаток поєднує в собі ази програмування та псевдохімії на базі наукової фантастики. Гра не така вже й проста та змушує думати: адже в ній потрібно створити механізм, щоб протистояти монстрам. До слова, дослідник у сфері комп’ютерного навчання Ніл Браун вважає її найкращою грою з переліку всіх відомих сьогодні.

Основи програмування для дітей

Code Combat

  • Вік: від 13 років (також діти молодшого віку за умови інструктування)
  • Реалізація: Web-браузер
  • Можливості: достойна та креативна альтернатива курсу програмування для дітей на початковому етапі. Одна з небагатьох ігор, де необхідне використання коду як такого. Нехай ця обставина не лякає вашу дитину: можливість пізнавати нове, долаючи перешкоди, подарує море позитиву та розширить горизонт. Досвідчені гравці можуть ще й заробляти гроші, граючи в Code Combat.

Code Combat

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «11 дитячих ігор, які навчають дітей програмування» на Форуме

коллектив авторов
24.03.2017  2652 програмування, 11 обучающих игр

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...