Главная » Наш Киев

Реформа початкової школи в Україні

Реформа початкової школи в Україні

В останні роки система освіти в Україні, особливо в молодших класах, викликала серйозні нарікання батьків. Маючи можливість порівнювати з підходом до шкільного навчання на Заході, багато хто обурювався, що українська школа ламає дітей, відбиваючи у них бажання вчитися і творчо мислити.

І ось, нарешті, незадовго до початку навчального року анонсували зміни в програмі навчання учнів молодших класів: Міністерство науки і освіти видало відповідний наказ та 15-сторінкову методичку, в якій детально описано, як тепер навчати дітей по-новому.

«Все це було здійснено в рамках існуючого державного стандарту, з огляду на те, що не було можливості до 1 вересня надрукувати нові підручники, і вчителі будуть викладати ті ж самі», — пояснює Іванна Коберник, радник міністра освіти.

Що саме змінюється?

Серед змін, що найбільше викликали ентузіазм батьків — з вимог до молодших школярів прибрали ненависний відлік клітинок «від краю», червону ручку, зниження оцінок за виправлення й оцінювання каліграфії.

Марк Шмураков, батько третьокласниці, підкреслює, що це значно полегшить життя як школярів, так і батьків:

«Дуже тішить, що скасують зниження оцінок за те, що відступив дві клітинки замість трьох — ці дрібненькі неприємні причіпки. Багато дітей закреслюють — аби тільки акуратно закреслювали».

Крім цього, відтепер першокласникам можна буде писати олівцем, скасовано домашні завдання на вихідні та свята. У початкових класах більше не будуть оцінюватися такі предмети, як «Інформатика», музичне та образотворче мистецтво, інтегровані курси «Мистецтво», «Основи здоров'я», фізична культура, «Я у світі» та «Трудове навчання», а оцінки безпосередньо перестануть бути предметом обговорень і різних рейтингів.

Прибрали багатьох невідомих і невидатних літераторів, замінивши їх на сучасних і цікавих; прибрали повторювані теми з таких предметів, як природознавство, я і світ, та основи здоров'я. Переглянуто й лексику — з метою зробити її якомога легковживаною для дітей, прибрали слова на кшталт «бетон і фанера» та додали, наприклад, «ноутбук і милосердя». Важливим нововведенням стануть так звані інтегровані уроки, коли в рамках одного уроку вивчаються різні предмети, наприклад, англійська й малювання, рідна мова і природознавство.

Чому саме горезвісна червона ручка і домашні завдання так впадають в очі? Ірина Когут, аналітик центру CEDOS, вважає, що це відбувається тому, що оцінки й домашні завдання – це просто, близько й зрозуміло всім батькам.

Але хочеться зазначити, що найголовніше у цій реформі – це не скасування домашніх завдань або зниження оцінок за виправлення, а так званий компетентнісний підхід, коли замість зазубрювання дитина вчиться мислити самостійно і комплексно, системно сприймати новий матеріал. Саме це лежить в основі всіх змін в програмі — вперше у школяра повинна з'явитися власна думка, яку вчитель має поважати. Проте, вчителів найчастіше хвилюють питання — «якщо не червона ручка, то яка?» та «якщо не ставити оцінок — то який же у дітей буде стимул навчатися?»

Кінцева мета реформи: декомунізація  

Радник міністра освіти Іванна Коберник підкреслює, що попередня шкільна програма протягом довгих років була калькою з радянських методичок, і що нова команда Міносвіти намагається максимально позбутися їхнього впливу:

«З програми було прибрано найбільш одіозні речі, які не мають анічого спільного з життям, в яких немає нічого корисного для дітей, окрім як привчити їх бездумно, не ставлячи питань, виконувати будь-які інструкції. Нам не потрібні такі люди в європейській Україні, які, не думаючи, виконують все те, що їм сказала людина, що є втіленням влади — адже, звичайно ж, учитель є втіленням влади у школі».

Але існує поширена думка, зокрема і серед батьків, що радянська система освіти була найкращою у світі, і що «дарма її поламали».

 Сергій Горбачов, директор столичної школи №148

«Я вже бачу, що є опір, який базується на мотивації, що радянська школа — найкраща, — вважає . — По-перше, радянська школа не найкраща. Є інші системи, більш сучасні і більш якісні. Для свого часу і своїх завдань радянська школа була дійсно дуже хороша — коли треба було привчити до одноманітності, до уніформи. Коли треба було підготувати інженерні кадри для оборонно-промислового комплексу — радянська школа була дійсно найкращою. А в сучасних умовах, коли треба навчити людей самостійно мислити, ця шкільна модель вже не працює».

Наскільки швидко це відбудеться?

Зрозуміло, що зміни мають охопити безліч аспектів викладання у початковій школі, наблизивши її хоч трохи до бажаного ідеалу. Проте, батьки третьокласників вже зіткнулися з тим, що вчителі на батьківських зборах відмахувалися «ах, це тільки для першокласників, нас це майже не стосується», а вчителі, яких опитали анонімно зізнавалися, що вони не розуміють, що саме їм тепер доведеться робити.

 Іванна Коберник, радник міністра освіти

«Міносвіти розуміє, що це не одномоментний процес, але дискусія вже почалася, і ми готові пояснювати, говорити, чому це необхідно сьогодні. У жодній країні світу, де відбувався перехід до компетентнісного підходу, це не відбулося за один рік. В усіх країнах у середньому він тривав 10 років. Зрозуміло, це вимагає істотних змін у педагогічній освіті, щоб ці зміни стали дійсно незворотними і системними. Зараз ми можемо спиратися на тих вчителів, які сказали — о, класно, так ми так і робили, тільки це було порушенням програми, так що ми це робили тихенько».

Тож як можна буде стимулювати вчителів таким чином, щоб вони були більш зацікавлені у підвищенні практичних навичок дітей, їхньої креативності та самостійного мислення? 

 Ірина Когут, аналітик центру CEDOS

«Для цього потрібно в першу чергу навчати вчителів, серйозно змінювати викладання в педагогічних ВНЗ».

Але про це поки що не йдеться — натомість розроблено законопроект, який, можливо, Верховна Рада ухвалить вже цієї осені. У ньому, серед усього іншого, передбачається надбавка для вчителів, які пройдуть добровільну сертифікацію на вміння застосовувати компетентнісний підхід.

Крістіна Абрамовська, Громадське 22.09.2016 10533 реформа, школа

   
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...